Aktualności

2007-06-04

Skórka jabłka chroni przed rakiem

Zawarte w skórce jabłka związki zabijają komórki nowotworowe albo przynajmniej hamują ich rozwój - informuje "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Naukowcy z Cornell University analizując skórkę obraną z ponad 100 kilogramów jabłek (odmiany red delicious) rozpoznali w niej 12 związków - triterpenoidów, które po dodaniu do hodowli tkankowej niszczą komórki nowotworów wątroby, jelita i piersi, lub przynajmniej hamują ich rozwój. Trzy z tych związków nie były wcześniej opisywane w fachowej literaturze.

Zdaniem prowadzącego badania prof. Rui Hai Liu, skórka może być częściowo odpowiedzialna za antynowotworowe działanie całych jabłek.

pap

Witryna ma charakter edukacyjny, a nie konsultacyjny! Autorzy dołożyli wszelkich starań, aby informacje zawarte w tym serwisie zostały
podane właściwie, jednakże ostateczne decyzje dotyczące stosowania terapii stanowią wyłączną domenę i odpowiedzialność lekarza. Zarówno
autorzy, jak i wydawcy serwisu nie ponoszą konsekwencji wynikających z zastosowania informacji zamieszczonych na tych stronach.